PUKUKOODIT

Pukukoodi on osoitus vieraille toivotusta pukeutumisesta juhlissa ja muissa tilaisuuksissa. Mikäli kutsussa toivotaan erityistä pukeutumista, tulee vieraiden ja tapahtumaan osallistujien kunnioittaa annettua pukukoodia. Elämme siinä määrin nykyaikaisessa yhteiskunnassa, jossa pukeutumissääntöjä ei enää tarvita. Pukukoodin käyttö onkin enää perusteltua sellaisten virallisempien juhlien ja tilaisuuksien yhteydessä, joissa vierailla ei ole selvyyttä asianmukaisesta pukeutumisesta. Pukukoodin tarkoituksena on siis helpottaa vieraiden vaatevalintoja sekä välttää epämukavia tilanteita, joissa pukeutuminen olisi tilaisuuteen nähden väärä. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää pukukoodia, joka on hyvin tunnettu, koska muutoin pukukoodin tarkoitus menee hukkaan. Yleisesti ottaen pidetään hieman sopimattomana kirjoittaa selkeät vaatimukset pukeutumisen suhteen, sillä pukukoodilla on tarkoitus ainoastaan ilmaista pukeutumisen taso.

Epävirallisissa juhlissa vakiintuneen ystäväpiirin kesken ei tavallisesti ole tarvetta pukukoodeille. Mikäli pukeutumisesta ei kutsuissa ole erillistä mainintaa, voidaan vanhan perinteen mukaan pukeutua iltapukuun, mutta tänä päivänä ajatellaan jokaisen jo osaavan itse tehdä valintansa vaatetuksen suhteen!

Jotkin pukeutumiskoodit ovat olleet vallassa pitkään, mutta myös näihin koodeihin on vaihtelevalla muodilla vaikutuksensa. Pukukoodit on numeroitu 1-5. Osatessasi nämä viisi koodia sinulla on hyvät perustiedot siitä, kuinka tulee pukeutua.

1. FRAKKI (iltapuku)

Kun kutsussa on käytetty pukukoodia iltapuku tai "White tie" tarkoittaa se, että sinun pitää olla hyvin pukeutunut päästä varpaisiin! Mikä tahansa juhlapuku ei siis tule kyseeseen. Miesten tulee tuolloin pukeutua frakkiin tai sotilaspukuun. Mikäli sinulla ei ole frakkia, on niitä mahdollisuus vuokrata. Frakin sijasta ei ole suotavaa käyttää smokkia tai tummaa pukua. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös juhlavaa kansallispukua. Liivin tulee olla valkoinen ja rannekelloa ei käytetä.

Termi "siviili iltapuku" tarkoittaa, että sotilaspukua ei tuolloin käytetä. Mikäli pukukoodina on ilmoitettu frakki ei myöskään kansallispukua ole suotavaa käyttää. Akateemisella juhlapuvulla tarkoitetaan frakkia ja mustaa liiviä miehille.

2. SMOKKI

Luokituksessa toisella sijalla tulee smokki tai "Black tie", jolloin kyseessä on toiseksi parhaimman tason pukeutuminen. Smokkia ei tule käyttää ennen klo 17.00. Kyseeseen tulee musta tai tummansininen smokki, jossa on silkkivuori ja satiiniraitaiset housut. Tällaisen smokin kanssa käytetään sukkia sekä lakerikenkiä. Voidaan toki käyttää myös hyvin hoidettuja, matalia mustia kenkiä. Housujen kanssa käytetään mustia tai valkoisia henkseleitä. Paidassa tulee perinteisesti olla suora vekki, mutta on täysin mahdollista käyttää myös smokkipaitaa, jossa on kudottu brokadikuvio tai vastaava. älä kuitenkaan koskaan käytä tavallista valkoista paitaa. Valkoista smokkia käytetään ainoastaan lämpimämmillä leveysasteilla, kesän ulkotilaisuuksissa tai laivassa / veneessä. Kun pukukoodina on smokki ei ole suotavaa käyttää frakkia tai tummaa pukua.

Smokki ja siihen sopivat mustat solmukkeet / rusetit silkistä

3. TUMMA PUKU

Kolmannella sijalla on tumma puku. Edelleen on tiukasti kyseessä juhlavuus!

Tumman harmaa, sininen tai musta puku. Perinteisesti on ajateltu mustan puvu kuuluvan käytettäväksi hautajaisissa. Mustan puvun kanssa käytetään valkoista paitaa sekä vapaavalintaisen väristä solmiota tai solmuketta (ei kuitenkaan valkoista tai mustaa, mutta mielellään kuviollista).

4. PUKU

a) Vanhan pukukoodin mukaan.

Pukukoodi "puku" tarkoittaa herroilla koko pukua ja vanhan pukukoodin mukaan kyseessä on tumma puku. Mitä tummempi sen parempi. Pukukoodina "puku" tarkoittaa edelleen sitä, että sinun tulee olla hienosti pukeutunut, vaikka tuo koodi onkin vasta sijalla neljä niin sanotulla pukeutumistasolla. Riippuen juhlien tyylistä on vapaavalintaisuus kuitenkin melko suuri. Puku ja paita sekä solmio tai solmuke. Valkoinen paita lisää hienousastetta.

b) Nykyisen pukukoodin mukaan.

Nykyinen pukukoodi "puku" tarkoittaa myös nykyään koko pukua, mutta puvun ei enää tarvitse olla tumma! Vaaleat puvut sopivat hyvin kesähäihin. Epävirallisissa tilaisuuksissa housut voivat olla takin kanssa eri paria, mutta paitaa ja solmiota tulee käyttää.

5. ARKIPUKEUTUMINEN "Casual"

Tämä on pukeutumisen rennoin taso, kun kyseessä on pukukoodit. Voit olla yksinkertaisesti mutta hyvin pukeutunut. Housut, paita ja villatakki tai löysästi istuva puvuntakki käyvät hyvin. Farkkuja ei tule käyttää. Solmiota ei tarvitse käyttää ja kengät voivat olla ruskeat vielä klo 18.00 jälkeenkin.

Muita pukukoodeja, joita saattaa ilmetä kutsukorteissa.


Saketti

Saketti on niin kutsuttu aamupäivän juhlapuku. Se on brittiläinen puku, jota käytetään klo. 15.00 saakka. Sitä käytetään häissä ja ristiäisissä sekä näihin juhliin liittyvien päivällisten yhteydessä.

Kyseessä on harmaa tai musta napitettu takki. Tämän takin kanssa tulee käyttää harmaita mustaraitaisia housuja harmaiden henkseleiden sekä valkoisten tai helmen väristen nappien kanssa.

Pukuun kuuluu harmaa liivi, jonka alin nappi jätetään napittamatta. Solmio tai saketin solmio (plastron). Solmio on tumma ja plastronin tulisi olla harmaa. Halutessaan voi käyttää helmenväristä tai kultaista saketin solmioneulaa.

Mikäli valitset frakin paidan, tulee sinun käyttää saketin solmiota. Tavallisen valkoisen paidan kanssa voit käyttää solmiota.

Huollettu pukeutuminen

On hieman epäselvää, mitä huolletulla pukeutumisella tarkoitetaan. Siitä syystä tämän pukukoodin käyttöä tulisi välttää. Valitettavasti kyseistä koodia kuitenkin käytetään suhteellisen usein.

Tilaisuus itsessään antaa varmasti hieman vihiä pukeutumisesta, mutta yleisesti ottaen voidaan ajatella, että vaatteiden tulee olla ehjät ja puhtaat eikä liian silmiin pistävät. Vältä vapaa-ajan asuja sekä työvaatteita. Myöskään sandaalit tai lenkkikengät eivät kuulu tähän pukeutumiseen. Jotkin juhlapaikat eivät hyväksy farkkujen käyttöä, kun taas toisissa paikoissa se on hyväksyttyä, mikäli farkut ovat ehjät ja puhtaat eivätkä "roiku". Shortseja ei tule käyttää.

Vapaavalintainen pukeutuminen

Vapaavalintaisessa pukeutumisessa vieraat valitsevat itse kuinka pukeutuvat.

Pukukoodit muille juhlatilaisuudille


Häät

Suurin osa hääpareista tuntee tuttavapiirinsä niin hyvin, että valitsevat pukukoodin sen mukaan.

Vain morsian saa pukeutua kokonaan valkoiseen. Kuitenkin valkoinen väri osana vieraiden vaatteissa on sallittua. Häävieraiden ei tule käyttää suruvaatteita, sillä häiden aikana tulee ilon ottaa voitto surusta (vaikka vain väliaikaisesti). Kansallispukujen käyttö on häissä sallittua pukukoodista huolimatta. Huom! Miehet riisuvat aina päähineet pois sisätiloissa. Myös ulkona tapahtuvan vihkimisen aikana päähineet otetaan pois päästä.

Hautajaiset

Hautajaisissa miehet käyttävät tummaa pukua, valkoista paitaa sekä mustaa solmiota.
Lue lisää: hautajaispukeutuminen

Ruotsissa valkoista solmiota (edelleen valkoisen paidan kanssa) käyttävät miespuoliset lähiomaiset, etenkin pojat, veljet sekä erittäin läheiset ystävät.

Tilaisuuteen sopivia mustia solmioita ovat Notch Gino tai Notch Ozzy. Sopiva valkoinen solmio on Notch Jarmo.

Joskus hautajaisissa voidaan toivoa vaaleaa pukeutumista. Esimerkiksi, kun kyseessä on lapsen hautajaiset. Tuolloin tulee tietenkin välttää mustia vaatteita. Sininen tai harmaa puku ja valkoinen paita harmaan tai tummansinisen (ei mustan) solmion kanssa saattaisi tuolloin olla sopiva pukeutuminen miehelle.

Väitöstilaisuus

Väitöstilaisuus on avoinna yleisölle. Ei ole tiettyä pukukoodia. Värit ovat vapaasti valittavissa, myös musta.

Ravintolavierailu

Kauan oli mahdotonta mennä hienompiin ravintoloihin ilman, että olisi pukeutunut hienosti. Edelleen on muutamia erittäin hienostuneita ravintoloita, joissa on solmiopakko tai jotka eivät pidä siitä, että miehet saapuvat ilman puvun takkia. Muuttuneen ravintola- ja klubikulttuurin myötä myös vaatimukset pukeutumisen suhteen ovat keventyneet. Suurimmassa osassa ravintoloita ei ole käytössä pukukoodeja. On kuitenkin fiksua varata ravintolasta pöytä etukäteen ja samalla tiedustella mahdollista pukukoodia. Hienoimpiin ravintoloihin ei koskaan mennä shortseissa ja sandaaleissa, vaan pitkissä housuissa, paitaan pukeutuneena ja tavallisilla kengillä. Mitä tarkoitetaan hienommalla ravintolalla, on jokaisen oma asia päättää, mutta eräs osoitus siitä on hintataso. Mitä parempi sijainti, sitä kalliimpi ruoka ja mitä ylellisempi viinilista, sitä suuremmat vaatimukset ravintola asettaa myös vierailleen.

Pukukoodit eroavat toisistaan kulttuurista ja maasta riippuen. On siis parasta keskustella paikallisten kanssa saadakseen lisätietoa siitä, kuinka kussakin yhteydessä tulee pukeutua.