Pisteellisten solmioiden maailma
Yksivärinen solmio voi olla erittäin tehokas. Joskus kuvio voi kuitenkin nostaa solmion toiselle tasolle ja luoda täysin erilaisen ilmeen. Vaihtoehtoja on rajattomasti, ja paisleyn tai tartanin kaltaiset kuviot ovat joidenkin miesten suosiossa. Myösraidalliset solmiot ovat tietenkin hyvin suosittuja.
Toinen erittäin suosittu kuvio on solmio, jossa on pisteitä. Pistekuvioiset solmiot ovat ainutlaatuinen luokka, joka ansaitsee hieman tarkempaa huomiota.
Erilaisia pisteitä
Tekstiiliteollisuudessa termi ”piste ‘ viittaa mihin tahansa ’pieneen pyöreään tai pyöreään muotoon, joka on joko kudottu, painettu tai kirjailtu kankaan pintaan”. Sanan ”pieni” käyttäminen kuvaamaan solmion kaltaisen asusteen pisteitä voi kuitenkin olla harhaanjohtavaa, kuten tulemme näkemään.
Tärkeä osa pistekuviota on sen järjestys: klassisissa miestenvaatteissa solmioiden pisteet on yleensä järjestetty säännölliseen kuvioon, olipa kuvio sitten lineaarinen tai diagonaalinen. Puoliksi pudonnut malli on toinen toistuva kuvio, jossa pisteet esiintyvät toistuvassa aaltomaisessa järjestyksessä. Myös geometriset pistemuodostelmat voivat olla houkuttelevia. Hajallaan olevat pistekuviot ovat vähemmän tyypillisiä, mutta nekin voivat olla visuaalisesti mielenkiintoisia. Pisteiden välinen tila on myös tärkeä piirre tietyssä kuviossa.
Sitten on vielä pisteiden koko. Kaksi tyypillisintä ovat yllättäen pienet ja suuret pisteet. Pieniä pisteitä voidaan kutsua ”nuppineulapisteiksi” tai ”mikropisteiksi”. Jotkin näistä pisteistä voivat olla niin pieniä, että niitä ei voi melkein erottaa kaukaa.
Suuremmat pisteet tunnetaan paremmin nimellä ”pilkku”. Nykyään ihmiset kutsuvat usein kaikkia solmioiden pisteitä ”polkkapisteiksi”. Se on täysin hyväksyttävää, mutta puristit käyttävät tätä termiä mieluummin vain suuremmasta, rohkeammasta pistekuviosta. Sinä valitset nimivalintasi!
Kaikista suurin, Polka Dots.
Muotisuunnittelija Marc Jacobs sanoi kerran: ”Polkkapisteelle ei ole koskaan väärää aikaa”. Jotkut miehet olisivat hänen kanssaan samaa mieltä tästä!
Polkkapisteiden historia on mielenkiintoinen. Itse nimi ei ole kovin vanha. Itse asiassa pilkut eivät olleet pitkään aikaan yleisiä miesten vaatteissa kahdesta syystä. Ensinnäkin pilkkujen ompeleminen käsin oli erityisen työläs ja vaikea prosessi, joka teki kaikista pilkullisista kuoseista hyvin kalliita. Toiseksi, vuosisatojen ajan kaikki pistemäiset kuviot yhdistettiin sairauksiin, erityisesti lepraan ja paiseruttoon.
Nämä synkät mielleyhtymät katosivat vasta 1800-luvulla, ja silloinkin kankaassa olevia ympyröitä kutsuttiin yksinkertaisesti ”pisteiksi”. Nimitys ”polka dot” syntyi 1800-luvulla Euroopassa ja Amerikassa tuolloin vallinneen polkatanssin villityksen vuoksi. Itse englanninkielinen sana ”polka” on tšekkiläistä alkuperää, ja se on johdettu sanasta ”půlka”, joka tarkoittaa ”puolikasta” tai ”puoliaskelta”. Se selittää, miksi sitä käytettiin nimenä polkan nopeille, puoliaskelisille liikkeille, sillä polka on alun perin tšekkiläinen kansantanssi.
Suunnittelijat ja räätälit huomasivat nopeasti, että polkkapisteet (ja pienemmät pisteet) sopivat parhaiten pienempiin asusteisiin. Siksi polkkapisteitä käytetään nykyäänkin yleensä nenäliinoissa, huiveissa, sukissa ja tietysti solmioissa.
Polkkapistekirjavat solmiot ja rusetit yleistyivät 1900-luvulla. Yksi 1900-luvun legendaarisista miehistä, Winston Churchill, oli kuuluisa paitsi sikaristaan ja poutastaan myös polkkapistekirjavasta solmiostaan ja erityisesti lontoolaisen Turnbull & Asserin polkkapistekirjavasta rusetista. Elokuvissa italialainen näyttelijä Giorgio Albertazzi herätti kohua vuonna 1961, kun hän käytti pilkullinen solmio ranskalaisen uuden aallon klassikkoelokuvassa Last Year at Marienbad, jonka ohjasi Alain Resnais.
Mitä pilkkuja kannattaa käyttää?
Yleisimpiä polkkasolmioiden kankaita ovat puuvilla, silkki ja synteettiset sekoitteet, vaikka niitä löytyy myös villasolmioista. Kuten mitä tahansa vahvaa kuviota, sitä ei voi aina käyttää minkä tahansa asukokonaisuuden kanssa. Kannattaa miettiä, mitkä voisivat olla tyypillisiä vaatteita, joiden kanssa tietyntyyppistä pilkkusolmiota voi käyttää...
Suurempi eli klassinen pilkku on yleensä tasakokoinen ja tasaisesti jakautunut solmion koko alueelle, ja se esiintyy useimmiten valkoisina pisteinä yhdellä pohjavärillä tai päinvastoin. Vaikutelma on rohkea ja kiehtova. Tällaisia pilkkuja on järkevää käyttää yleensä valkoisen tai luonnonvalkoisen puvun kanssa tai samanvärisen tai samankaltaisen paidan kanssa kuin solmiossa on. Jopa samansävyisten tai pastellisävyisten paitojen käyttö voi saada aikaan tehokkaan ilmeen.
Kokonsa ja rohkeutensa vuoksi pilkkuja käytetään usein vähemmän muodollisissa tilaisuuksissa, kuten cocktailtilaisuuksissa tai rennommissa vaatteissa. Rusettisolmioissa käytettynä pilkut voivat olla hauskoja häissä tai gaalatilaisuudessa. Tietyt ammatti- tai akateemiset miehet saattavat käyttää mielellään pilkullisia solmioita tai rusetteja keinona osoittaa omaperäisyytensä eivätkä halua ”sopeutua joukkoon”.
Epätavallisemman ilmeen saat, kun yhdistät solmion, jossa on suuria pilkkuja, paitaan, jossa on pienempiä pilkkuja. Samoin voi tehdä pienemmillä pilkuilla varustettujen asusteiden, kuten taskuliinan tai huivin kanssa. Tässä on kuitenkin oltava hyvin varovainen, sillä erimuotoisten pisteiden sijoittaminen samaan vaatteeseen voi näyttää oudolta ja jopa rumalta! Ole siis varovainen tämän vaihtoehdon kanssa.
Pienempiä mikro- tai nuppineulapisteitä on paljon helpompi käyttää, koska ne ovat konservatiivisempi ja ”turvallisempi” valinta. Koska ne ovat muodollisemman näköisiä, niitä käyttävät usein liikemiehet tai muut ammattilaiset, jotka haluavat käyttää kuvioitua solmiota, joka näyttää hillitymmältä ja klassisemmalta. Nämä pistemäiset solmiot on helpompi yhdistää neulenauhapukujen kanssa, koska ne eivät ole ristiriidassa puvun mallin kanssa.
n hieno asia pilkullisissa solmioissa on niiden valtava kirjo, joka vaihtelee leikkisästä rohkeaan tai yksinkertaisesti hienostuneeseen. Sinun tarvitsee vain vilkaista upeaa pilkullisen solmion mallistoamme nähdäksesi, mitä tarkoitamme. Täällä Tieroomissa rakkautemme pilkullisiin solmioihin, olivatpa ne sitten pieniä mikropisteitä, nuppineuloja tai polkkapisteitä, on yhtä kestävää kuin aina ennenkin.