SOLMION HISTORIA

On olemassa useampi uskomus solmion syntyperästä. Solmion edeltäjänä yleensä mainitaan Trajanukselle Roomassa 200-luvulla jälkeen Kristuksen pystytetty muistopylväs, sillä se kuvaa roomalaisen sotilaan käyttävän kangaspalaa kaulassaan. Luultavasti sitä käytettiin tuolloin sekä suojana kylmältä että nenäliinana.

Modernin solmion ajatellaan olevan lähtöisin Ranskasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole ranskalainen keksintö, vaan kroatialaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen sitä jo 30-vuotisen sodan aikana. Sana kravatti, solmion edeltäjä, on peräisin ranskan sanasta la croate, jolla tarkoitetaan kroatialaisten käyttämiä koristeellisia huiveja, jotka heillä oli solmittu kaulan ympärille 30-vuotisen sodan aikana. Tuolloin sitä käytettiin, jotta sotilaat olisi helpompi tunnistaa. Silkkiset kravatit oli varattu päällystölle, kun sotilaat puolestaan saivat tyytyä yksinkertaisimmista materiaaleista tehtyihin kravatteihin.

Kravatit levisivät 1600-luvulla Ranskan kautta muualle Eurooppaan, jossa ne koristivat aatelismiehiä sekä varakkaita porvareita. Kroatialainen ratsastusliina oli suurinta muotia ranskalaisen barokin aikaan. Se oli pitkä valkoinen kangaspala, joka oli tehty hienosta puuvillasta tai pellavasta ja, joka monimutkaisella tavalla sidottiin ja kiedottiin kaulaan. Joskus se oli koristeltu pitsillä ja laiskimmat pystyivät ostamaan sellaisen valmiiksi sidottuna. Varakkaimmat käyttivät tuohon aikaan niin kutsuttua pitsiröyhelöä merkkinä suuresta omaisuudestaan sekä arvostaan. Esimerkiksi kuningas Karl II vuonna 1660 käyttämän pitsiröyhelön sanottiin olleen noin 10 hyvän vuosiansion arvoinen!

1700-luvulla ottivat mustat ja valkoiset suorakaiteen muotoiset kaulaliinat nimityksen kravatti ja 1800-luvulla alkoivat kaikki muutkin muodot ja värit saada nimekseen kravatti. Vuosisadan edetessä kravatti alkoi kaventua sitä mukaa, kun sen päitä pidennettiin. Huivista tuli solmio. 1800-luvun jälkeen alkoi hienovaraisemman ja tasapuolisemman muodin aika.

Englantilaiset klubi- ja koulusolmiot ovat lähimmät edeltäjät tämän päivän solmioille. Oxfordin yliopisto tilasi vuonna 1880 ensimmäiset klubisolmionsa. Tämä otettiin nopeasti käyttöön myös muissa maan klubeissa ja kouluissa. Ensimmäinen kuviollinen solmio on kuitenkin valmistettu suunnilleen vuonna 1900 Macclesfieldin kaupungissa Koillis-Englannissa. Vuonna 1920 Prince Edwardista tuli Ison-Britannian muodin esikuva. Hän piti rennosta pukeutumistyylistä pehmein kauluksin ja löysästi sidotuin solmioin. Solmion suosio kasvoi nopeasti ja nyt sitä alkoi käyttää kasvava englantilainen keskiluokka merkkinä menestyksestään sekä yhteiskuntaluokastaan.

Vuonna 1924 sai solmio sen nykyaikaisen ulkomuotonsa, kun Jesse Langsdorf New Yorkissa patentoi menetelmän, jolla valtaosa solmioista valmistetaan vielä tänä päivänäkin. Samaa menetelmää käyttää myös Tieroom. Samoihin aikoihin alettiin kehitellä uusia tapoja solmia solmio. Toisen maailmansodan jälkeen solmiot olivat värikkäitä mielikuvituksellisin kuvioin. Solmio osoitti käyttäjänsä identiteetin.

1900-luvun lopulla saapui saksalainen solmio (schlips). Tuo solmio oli tyyliltään pitkänomainen kravatti, joka leveni päitä kohti, useimmiten vain toista päätä. Se laitettiin kaulan ympärille ja sidottiin eri tyyppisin ja monimutkaisin solmuin. Solmioita esiintyi ja esiintyy eri materiaaleissa, mutta silkki on eniten käytetty. Aikoihin, jolloin miesten puvut taitetuin kauluksin löivät itsensä läpi, myös solmio aloitti voittokulkunsa.

50-luvulla nuorisokulttuurin jyllätessä solmiot unohdettiin. Tuolloin pukeuduttiin t-paitaan ja nahkatakkiin. Solmio palasi tilapäisesti muotiin 60-luvulla Beatlesin ansiosta, mutta suosio hiipui pian uudelleen hippikulttuurin alle. 70-luvun pop-ikonit Brian Ferry ja David Bowie nostivat solmiot uudelleen esiin. 80-luvulla solmiot tekivät massiivisen paluun. Solmiota käyttivät kaikki pop-ja rock-tähdistä talousjuppeihin. 90-luvun alussa solmiot olivat erittäin yleisiä ja niiden käyttöä jopa vaadittiin monella työpaikalla. IT-buumin aikaan 90-luvun lopulla - ja 2000-luvun alussa - solmio menetti hieman asemaansa, mutta on taas tehnyt vahvan paluun viime vuosina. Nykyään solmiota käyttävät myös nuoret trendikkäät, aiemmin solmiotta kulkeneet henkilöt. He ovat omaksuneet solmion rentouden ja huolettomuuden käyttäen sitä kaikenlaisia tapahtumissa ja tilaisuuksissa.